Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dijous, 09 de Juliol de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
CULTURA  

El nucli antic de Monistrol de Montserrat

Monistrol de Montserrat és una vila antiga, ja citada en documents del segle X, que conserva un interessant nucli d’aire medieval i renaixentista. Esdevingué cruïlla del Camí Ral de Barcelona a Manresa amb el camí de pelegrinatge a l’Abadia de Montserrat. Inicieu el recorregut des de la Plaça de la Font Gran on trobareu la sorgència més cabalosa de l’entorn del massís de Montserrat: la font que dóna nom a la plaça. El carrer Sant Joan us ofereix un agradable passeig pel pròsper Monistrol dels segles XVI i XVII. Destaquen els casals, el de Cal Cavaller, edificat des del segle XVI al segle XIX, Cal Gibert, restaurada com a centre social i sala d’exposicions, aixopluga en el seu interior un antic molí d’oli.

És destacable la volta que hi ha al mig del carrer amb el finestral gòtic i els dos escuts de la part superior amb el blasó de l’abadia de Santa Maria de Ripoll, matriu de la comunitat i del santuari de Montserrat.

Aquest carrer us aboca a la plaça del Bó-Bó, antiga seu del mercat medieval que presenta una porxada del segle XVII.

Baixant pel carrer del pont us trobareu el Pont Gòtic o Pont dels Pelegruins s.XIV, que forma part del principal camí, juntament amb el Camí Vell de Collbató, dels pelegrins que pujaven a la muntanya. Aqui Podreu gaudir d’un mirador privilegiat sobre el riu.

Al seu costat es troba el Palau Prioral, que és una construcció representativa del gòtic civil català encarregada pel prior de l’Abadia de Montserrat s, XIV.

Si pujeu pel passeig de la canaleta us trobareu amb l’Aqüeducte de Cal del segle XVI i que duia l’aigua de la Font Gran als molins d’oli del palau Prioral i de Cal Gibert.

Des del carrer Manresa pugeu les escales que trobeu a l’esquerra i Arribareu als Es Pilons. Els Es pilons era també lloc de pas de l’antic camí que pujava a Montserrat provinent del camí ral de Barcelona a Manresa. Dels Es pilons és destacable la casa aixecada sobre l’arc de pas, de clares reminiscències gòtiques.

L’església parroquial de Sant Pere és hereva de l’antiga esglesiola dedicada al primer dels apòstols que ja és esmentada en el segle IX. L’actual temple és de fàbrica renaixentista amb l’absis octogonal i és contemporània de la basílica de

El visitant pot continuar el lleuger ascens pel camí de les escoles fins a arribar a la capella de l’Àngel, del s. XVII, aquest tram coincideix amb l’antic Camí Ral com ho testimonien les llombardes que han resistit el pas del temps i tantes petjades de caminants i pelegrins.

La Bestorre Torre medieval de defensa i senyals que presideix la vila i havia format part d’una xarxa de torres de guaita en època de terres de frontera.


Diputació de Barcelona