Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dilluns, 21 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

LA MELUSINA SUNYER (II PART)

09/04/2008

També era molt atractiva i sensual darrere l’aspecte un xic descuidat i el comportament estrafolari amb què es mostrava públicament, la Melusina. Robes ratades, peus nus encallits i ennegrits, cabells pentinats a desig dels vents... Barruf que no la impedia fer anar de corcoll els joves collbatonencs contemporanis, que la confonien amb qualsevol altra de les joves amb què festejar de valent en aplecs i folgances, sense voler adonar-se’n que no ho era ni de bon tros.

Formosor inquietant que no es veia afectada pel pas imperible del temps per més anys que correguessin a sobre seu, captivant cobejoses enveges dels qui, erròniament, es pensaven conèixer-la. Enrònies sobreeixides de falsies xiuxiuejades per les cantonades de Collbató, sota les voltes dels arcs d’en Bros o a la sortida de missa que relacionaven les seves concupiscències davant els homes amb la vida regalada i de passions inferiors d’una implacable súcube...

Ah, i endemés no se sap de cert si voleiava a cavall dalt de cabrons o escombres de brucs per les contrades dels serrats i els camps deixius prop de la Santa Muntanya fent sonar el tamborí i el flabiol, encara que fos freqüent trobar-se-la catalèptica en estat de bilocació -en dos punts diferents alhora!-, travessant pensaments i idees amb els seus ulls profunds d’àliga imperial dels averns.

Vola que volaràs
emmetzinant tothom d’eixarms
muntanyes amunt i avall
maledicències damnades sempre a part...


Joana [bruixa] setciències dels inversemblants secrets de la fauna recòndita i de la flora inextingible de la serralada que, dotada de la saviesa profunda del coneixement cognoscible i de les quimeres de les coses i les gents, actuava des la cova dels Lladrucs de Collbató. Des d’allà encaterinava els destins dels que hi confiaven donant-los el que havien vingut a trobar, fos el que fos, just rere del salt d’aigua que, extravertit, es precipitava amb una bellesa delectosa a sobre de l’estany d’en Sauri. Un prodigi de la natura que va brollar fins el de jorn que la van socarrimar acusada de ser una impia demoníaca, segons testimonis i cites orals que s’escoltaren latents fins i tot durant la primera república.

Allà, a les ombres del laberint de trencalls que habitava, era ben freqüentada per malalts d’arreu. Per aquells que necessitaven dels seus enartaments eficaços de bruixota saberuda: antídots de belladona, pocions viscoses de, mandràgora, mixtures per empassar-se o untades de estramoni i resines bullides en sang de cabra jove per aplicar-se’n.

Remeiera infal•lible que podia causar o destrenar malifetes i altres ordalies, sanar el cos i la naturalesa de l’ànima fent estremir la gent del poble només de veure’s en la desesperació d’acudir als tenebrosos abismes des d’on servia a capritx del diable, sempre demanava que com a pagament als seus serveis li portessin els ulls d’un corb travessats d’espines de rosers boscans.

Tanta era la seva fama arreu com l’eretisme hiperestesiat pel qual va acabar sent acusada i torturada. Enèsima culminació de les caceres iniciades en segle XV en plena radicalització del cristianisme vers llur tolerància, descrites en els terrífics tractats “Malleus maleficarum”(1486), posteriors a les troballes de les “Ordinacions de les Valls d’Àneu”(1424) sobre aquesta expressió de satanisme per terres del Principat.


gemmalloret.blogspot.com


  tancar històric  

Diputació de Barcelona