Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dijous, 29 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

L’abat de Montserrat fa història a la laica Sorbona.

14/06/2007La raó per la qual l’abat va trencar ahir la tradició laica del bressol de la revolució del maig del 68 té substància. Resulta que és l’únic membre del clero que forma part dels òrgans de direcció de la universitat en la seva qualitat de membre del consell d’administració del Centre d’Estudis Catalans, que pertany a la Sorbona. ¿Com ha arribat un abat a ocupar aquest càrrec? L’explicació té a veure amb el paper que històricament ha desenvolupat el monestir en la societat catalana, que ahir va ser l’eix de la conferència de Josep M. Soler.
L’abat pertany des de fa 30 anys al consell d’administració perquè, quan es va forjar el centre d’estudis catalans, en ple franquisme, la màxima autoritat del monestir va ser designada com a representant dels mecenes catalans que van finançar clandestinament el centre, que tenia com a objectiu que no es perdés el llegat lingüístic i cultural de Catalunya.
En realitat, qui ha assistit fins ara als consells és un representant de l’abat. Ahir, Josep M. Soler va participar per primera vegada en l’òrgan que presideix el rector de la Sorbona, Jean-Robert Pitte. "L’estiu passat vaig visitar el monestir i li vaig demanar a l’abat que vingués a un consell i pronunciés una conferència", va explicar Pitte, que va presentar l’exposició que justificava la presència de l’abat malgrat l’"afecció de la universitat pel laïcisme" a causa del "paper de l’abadia en la difusió de la cultura catalana".
L’amfiteatre Guizot no va poder donar cabuda a tots els que volien escoltar l’abat. En la seva intervenció, pronunciada en francès, Josep M. Soler va repassar la història del monestir i va abordar els reptes de la institució en la societat actual. "Cal repensar l’activitat monàstica", va indicar després d’admetre que el reclutament dels monjos "no és tan pròsper com abans". En la xerrada posterior, l’abat va recordar que estudia la forma d’incorporar nenes a l’escolania, que fins ara ha estat exclusivament masculina.
Font: el Periódico


  tancar històric  

Diputació de Barcelona