Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dilluns, 26 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Montserrat en Blanc i Negre

03/08/2005Sinopsi

MONTSERRAT EN BLANC I NEGRE

Reportatge de 27 minuts sobre l’estudi, anàlisi i restauració de la talla romànica de la Mare de Déu de Montserrat Al llarg del segle XX, la imatge de la MaredeDéu de Montserrat només s’havia tret quatre vegades del tron que ocupa a la basílica del santuari. La nit del 8 de febrer, quan el pare abat i uns monjos van anar a buscar la Moreneta per portar-la a la sala contigua, on s’havia preparat una taula per estudiar-la, un silenci, barreja de respecte i d’expectació, emocionava tots els presents. Dues càmeres de TV3 filmaven tots els moviments dels tècnics i les mirades encuriosides dels monjos. Una càmera seguia els moviments corals de tots els presents al voltant de la talla romànica estirada damunt una taula d’operacions, mentre que la segona es dedicava a captar les cares, les mirades, les mans dels especialistes que exploraven tots els detalls, les velles policromies, l’estat de la fusta. Un tècnic d’àudio recollia els més petits comentaris. Al principi, llargs silencis i paraules de respecte; poc més tard, les primeres comprovacions sobre els colors de les pintures. Una hora més tard es va fer la primera placa radiològica de la part del cap de la escultura. Les radiografies s’utilitzen en la restauració d’obres d’art per conèixer l’estat de salut de la fusta i per veure si hi ha policromies amagades sota les pintures o els colors que s’aprecien a simple vista. Al laboratori, encara amb la llum vermella de revelar, el radiòleg agafa la placa, la mira i l’ensenya a la càmera i diu: -"És blanca. És blanc de plom. És el que ens pensàvem. Les galtes de la Mare de Déu estaven pintades de color blanc i s’han enfosquit al llarg del temps". Algú comenta des de la foscor: -"Pot ser és guix, la capa de preparació de guix que es fa abans de pintar una policromia..." -"Impossible, -contesta el radiòleg-, el guix té un pes atòmic molt baix i no deixa rastre radiològic. En canvi, el blanc de plom que s’ha utilitzat per pintar obres d’art des dels romans fins al segle XIX absorbeix molta radiació i apareix de color fosc, com es veu aquí, ho veieu?"

El reportatge Montserrat en blanc i negre és el resultat de l’enregistrament de tot el procés d’anàlisi de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. En l’univers de la restauració d’obres d’art, la tecnologia ha ajudat a descobrir i analitzar aspectes que no es podien conèixer a simple vista, però quan es parla de peces d’art que, al mateix temps de ser històriques, tenen una gran càrrega religiosa, el respecte que s’imposa és molt gran i, sovint, si se sotmeten a un procés d’estudi, es fa en total secret fins a la publicació dels resultats finals. Aquest no ha estat el cas.

Contràriament al que és, doncs, habitual, l’Abadia de Montserrat va acceptar la proposta de TVC d’enregistrar tot el procés d’anàlisi de la talla romànica per documentar-lo i per donar testimoni, quan arribés el moment, que és ara, de fer públics els resultats, davant del públic de Catalunya amb les imatges de tots els treballs. Montserrat en blanc i negre és, doncs, això: un testimoni dia a dia, moment a moment, del que es va fer amb la imatge de fusta. El guió del reportatge, el tractament dels esdeveniments, és gairebé una crònica dels fets i només l’estructura general s’entén com un viatge a la muntanya de Montserrat. La resta és la crònica dels fets, un reportatge sobre ciència i art, amb un viatge d’anada i de tornada a Sant Cugat, a la seu del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, on s’estudien amb més detall els resultats de les proves, però amb una valoració final a Montserrat, d’on es marxa, tal com s’hi havia arribat, amb l’aeri.

L’EQUIP DE TREBALL

Informació publicada a: www.tvcatalunya.com

  tancar històric  

Diputació de Barcelona