Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dissabte, 26 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Hilari Raguer participarà en l’homenatge a Josep Sunyol.

09/09/2006Josep Sunyol i Garriga:
 va néixer a Barcelona el 21 de juliol de l’any 1898 i va morir a Guadarrama el 6 d’agost de l’any 1936.
President del FC Barcelona, directiu de la Federació Catalana de Futbol, destacat polític d’Esquerra Republicana de Catalunya, diputat d’ERC a les Corts de Madrid el 1931, 1933 i 1936, president del RACC des de 1933 fins al novembre de 1934, gran amant de l’esport, mecenes cultural, fundador i impulsor del periòdic esportiu, La Rambla, lluitador i patriota.
El primer contacte directe amb el FC Barcelona va ser l’any 1925 quan les autoritats espanyoles van clausurar l’entitat a causa d’una demostració espontània al camp de les Corts en contra de la dictadura de Primo de Rivera. L’aquell moment president de l’entitat, Joan Gamper, es va veure obligat a marxar de Catalunya i Josep Sunyol, militant catalanista, va decidir fer-se soci del club aquell mateix any 1925. Aviat va entrar en les diferents juntes directives, l’any 1934, Anna Maria Martinez-Sagi, a instàncies de Josep Sunyol, va ser la primera dona que va formar part de la directiva del Futbol Club Barcelona.
El juliol de 1934 persones influents li ofereixen la presidència del FC Barcelona en assemblea general i ell la rebutja. Així i tot se li demana que proposi un president i així ho fa: Josep Sunyol proposa a Esteve Sala, qui presidí el club durant un any amb resultats molt positius. L’any següent aquest deixa la presidència per motius de salut i Josep Sunyol torna a ser aclamat. Aquesta vegada va accedir a presidir l’entitat i el 17 de juliol de 1935 en va ser president del Futbol Club Barcelona, accedint a les peticions dels socis.
Simpatitzant amb diferents col·lectius i partits que defensaven la identitat de tots els catalans. Va ser un destacat polític d’Esquerra Republicana de Catalunya i el 28 de juny de 1931 es presenta a les eleccions a diputats a Corts. El triomf d’Esquerra Republicana de Catalunya fou aclaparador i Josep Sunyol surt diputat. Repeteix com a diputat l’any 1933 i també l’any 1936.
Impulsor de la premsa republicana de masses, fundà el 1930 el diari La Rambla, que pretenia lligar els conceptes d’esport i ciutadania per a millorar la societat del seu temps, oferí la seva folgada posició econòmica en el compromís social i polític a partir de la defensa i la dignitat de la persona. En aquesta faceta periodística a La Rambla, Sunyol intentava fer pedagogia catalanista a través de la crònica esportiva. Va ser una publicació polèmica i va ser suspesa per ordre del govern espanyol durant alguns anys. En el darrer article que publicà en la seva vida, el juliol de 1936, reafirmava la seva fe en els principis de llibertat i de democràcia social.
Per aquests ideals va morir en anar cap a Madrid, el 6 d’agost de l’any 1936 va ser afusellat a la serra de Guadarrama (província de Madrid) sense judici previ per l’exercit nacionalista espanyol de Franco. Fins i tot després de mort, se li va obrir un expedient en virtut de l’aplicació de la Ley de Responsabilidades Políticas de 9/2/1939.
Font: wikipedia


  tancar històric  

Diputació de Barcelona