Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Diumenge, 27 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Merescut homenatge a Josep Massot i Muntaner

02/06/2005ANTÒNIA CARRÉ

Aquest volum de cinc-centes pàgines fa honor a la persona que l’ha inspirat amb la seva dedicació ingent a l’estudi i difusió de la cultura catalana en sentit territorial ampli. Nascut a Palma el 1941, Josep Massot i Muntaner és un personatge cabdal en la cultura catalana contemporània per motius obvis. En primer lloc, és un erudit reconegut que ha estudiat amb profunditat temes tan diversos com ara la cultura popular, el teatre antic, el franquisme, la Guerra Civil, la vida social i literària de Mallorca, la història de l’Església i especialment el monestir de Montserrat, escriptors i erudits contemporanis, etcètera. Només cal donar un cop d’ull a la seva imponent bibliografia, que ocupa les 37 últimes pàgines del volum, i queden prou demostrats els seus mèrits investigadors.

El pare Massot, benedictí de Montserrat, ha sabut compaginar aquests estudis literaris, històrics i filològics amb la tasca de projecció cultural dirigint el vaixell de diverses iniciatives: el de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, que des de fa 34 anys difon llibres relacionats amb totes les facetes del catalanisme; el de revistes com ara Serra d’Or, Llengua & Literatura, Studia Monastica, etcètera, que tenen una projecció important en àmbits diversos; el de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, en què va actuar de secretari durant vint anys, etcètera.

Una trajectòria tan tossuda bé es mereix premis de reconeixement, com ho són els diversos guardons que li han estat concedits.


VINT-I-CINC INTEL·LECTUALS

És clar que n’hi faltava un, ell que és una persona generosa que ha impulsat nombroses miscel·lànies d’homenatge, la darrera de les quals dedicada a Miquel Batllori. Ara ja el té: vint-i-cinc persones de reconegut prestigi intel·lectual procedents de tots els Països Catalans li ofereixen els seus treballs en reconeixement de la seva obra i com a mostra sincera de gratitud i afecte. Fidels a l’esperit de l’homenatjat, tracten temes tant de literatura com de llengua, des de l’Edat Mitjana fins al segle XX i en tot el territori que configura el nostre domini lingüístic. Una visió de país que s’adequa plenament a la que Josep Massot i Muntaner ha defensat amb insistència durant la seva llarga trajectòria. Que per molts anys pugui continuar posant en tan bona pràctica el lema d’ora et labora!

Publicat: Avui Edició Digital  tancar històric  

Diputació de Barcelona