Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dijous, 29 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Culte i cultura

27/06/2007Estava fent aquesta reflexió ahir mentre passejava per l’esplanada de Montserrat en companyia del savi benedictí Hilari Raguer. A Montserrat fa anys que es practiquen dues coses complementàries: el culte i la cultura. Les campanades de Montserrat arriben més lluny que altres. En realitat són el telègraf que uneix la terra amb el cel. I en el fons de la muntanya s’hi troba un dels museus més complets de Catalunya. Avui al migdia a Montserrat exposen els dibuixos de Piranesi. Només uns quants, perquè l’obra de Piranesi és infinita. Va ser dibuixant per als turistes del segle XVIII, arqueòleg gràfic de l’antiga Roma i sobretot visionari capritxós en les seves famoses Carceri di Invenzione, escenografies lúgubres i fantàstiques entre ruïnes, heures, arcs enormes i àmbits tempestuosos. En realitat Piranesi va ser el primer fotoperiodista de la seva època abans de l’invent de la fotografia. Si volem anar al passat el nostre guia es diu Giambattista Piranesi. I a Montserrat en tenen una obra magnífica que avui, amb el patrocini de Banc Sabadell, veu la llum.

Dels subterranis a la llum d’aquella muntanya mística només hi ha un tram d’escales. Convé anar de tant en tant a Montserrat per viure aquell punt de trobada entre la fe i l’art, entre el que és sobrenatural i la naturalesa, entre l’espiritualitat i la terrenalitat. Montserrat al capvespre, quan els autobusos de turistes ja han marxat, és un lloc que recorda aquell vers d’Ungaretti: "Mi illumina l’immenso". Puja una boira lleugera des de la vall i s’espargeix entre les savines, uns arbres que rematen les cavitats púbiques d’aquella muntanya tan femenina. ¿Per què s’ha d’anar tan lluny si Montserrat ens té reservat un lloc per al culte i un altre per a la cultura?

Els cavalls de Troia

Canvio de normes. Fins ara la democràcia era una cosa clara. La democràcia era un concepte que s’oposava al de la tirania. I, de cop i volta, davant l’amenaça de l’abstenció, és necessari inventar-se alguna cosa que mogui a l’alegria del vot. Els experts proposen una petita quota de noms per a les llistes obertes. Senyal que el sistema de partits no era tan perfecte com ens pensàvem quan donem carta de naturalesa als cavalls de Troia. Les llistes obertes consagren un nou mercat polític: el dels independents tutelats. Ni tan militants perquè deguin obediència cega al partit ni tan independents perquè facin el que els passi per l’escó. Estaran en un equip i no podran ser votats pels votants d’un altre equip. És evident que els caps de llista, els que han sorgit de les decisions orgàniques, ja no seran els més votats. Ara li toca al Parlament. El canvi s’imposa. Fins i tot Ratzinger ha dit que el seu successor únicament podrà ser elegit per dos terços del conclave. La societat civil s’esponja. La vaticana es blinda.

Muts

Compte amb els que callen. No és que no tinguin res a dir. És que tenen por de sentir les seves pròpies paraules.

Publicat a: www.elperiodico.cat (27/06/2007)


  tancar històric  

Diputació de Barcelona