Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimecres, 23 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Les dèries d’una arquitectura imaginària

03/11/2006L’arquitecte i historiador de l’art Juan José Lahuerta, que s’ha ocupat de la part catalana, ens recorda algunes construccions delirants, avui desaparegudes, que cal tenir en compte en l’inventari de les creacions extravagants catalanes, com el Montserrat artificial que es construí al Parc de la Ciutadella el 1895, a imatge i semblança de les agulles de la Sagrada Família i del pinacle del Palau Güell.

En el marc dels deliris naturalistes tampoc no s’ha pogut salvar la Torre dels Dimonis de Sant Feliu de Llobregat, d’un dels arquitectes modernistes catalans més singulars i encara avui molt desconegut, Manuel Sayrach i Carreres, un imaginari paisatgista que l’especulació franquista dels anys 60 enderrocà, ni la torre d’estiueig que el constructor Antoni Montseny bastí a la platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols amb formes montserratines, que Dora Maar arribà a fotografiar el 1932.

El model de casa d’artista extravagant l’encarna Salvador Dalí, tant a la casa i els jardins de Portlligat com al castell de Púbol, encara que també és digna d’estudi la configuració del seu teatre-museu a Figueres. La majoria d’aquestes experiències són possibles perquè l’autor és propietari alhora de la casa o el terreny en el qual es construeix el somni enderiat. Aquest és també el cas de Les Cabanes d’Argelaguer, que Josep Pujiula ha anat construint des dels anys 70 fins ara amb troncs d’enfiladisses i material reciclat servint-se dels arbres en un terreny propi al costat de la carretera que va de Banyoles a Olot al seu pas per Argelaguer. Una fantasia rural que, en trepitjar-la, hom tenia la sensació d’estar enlairat dalt d’un niu. Una part de la construcció es va recolzar sobre un tros de terreny del MOPU, organisme que, en adonar-se’n, va enderrocar-ne no fa gaire temps una part i va mutilar l’obra. L’immens edifici conegut com El Castell, de Terrassa, seria una altra de les construccions singulars i estranyes que encara es poden veure a Catalunya.

A Mallorca destaca la construcció Can Miró, a Pollença, una torre i cúpula delirants que el pintor Joan Miró i Cuart construí per cobrir els dipòsits i antenes de la casa, i el jardí de Can Bassi, a Mallorca, on retruny l’expressionisme gaudinià.

Publicat a: Avui Edició Digital (12/10/2006)


  tancar històric  

Diputació de Barcelona