Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Diumenge, 27 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

La patrona dels catalans fa 125 anys

07/02/2006El 14 de juliol de 1881 el papa Lleó XIII va declarar la Mare de Deú de Montserrat patrona de Catalunya. Donava resposta a la petició feta pels bisbes de les diòcesis catalanes -promoguda pel bisbe de Barcelona, Josep Maria Urquinaona- i reconeixia l’afecte del poble català per la Moreneta. L’abadia celebra a partir de demà els actes oficials de commemoració del 125è aniversari del patronatge amb el suport del Vaticà. El papa Benet XVI ha concedit a Montserrat un any jubilar, un temps de perdó, d’acció de gràcies i reconciliació, per a tots els fidels que s’acostin a l’abadia per renovar-se espiritualment.

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha convidat el cardenal de Sevilla, Carlos Amigo -que té el títol de rector de l’església Nostra Senyora de Montserrat de Roma- a commemorar el patronatge i l’aniversari de la concessió del títol de basílica menor al santuari. Soler i Amigo van presidir ahir la missa conventual del monestir en honor dels 414 anys de la basílica de Santa Maria. L’abat de Montserrat va destacar la concessió del jubileu i va definir la Moreneta com a «mare, protectora, intercessora i model de tot el poble català i de les altres terres que pertanyen a les diòcesis catalanes». Va desitjar a tots els pelegrins «un any d’aprofundiment de la vida i de la comunió eclesials». Està previst que sigui el cardenal Amigo qui dirigeixi la missa conventual avui.

Mare de consol i esperança és el lema triat per l’abadia per celebrar l’any jubilar aprofitant l’aniversari de la patrona. De fet, segons Soler, els protagonistes del jubileu -any sant- hauran de ser els pelegrins i les diòcesis, dos elements clau per entendre el paper de Montserrat en l’Església catalana. En aquest sentit, destaca la trobada que els bisbes catalans van anunciar ahir. El pròxim 27 d’abril, la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense se celebrarà a l’abadia en el marc de la celebració del patronatge. El primer acte oficial de la commemoració és demà. L’esbart Sant Martí de l’Ateneu Torrellenc representarà a les nou del vespre Les danses del Llibre Vermell, una versió adaptada per la Companyia Elèctrica Dharma.


Publicat a: Diari El Punt Edició Digital (03/02/2006)

  tancar històric