Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Diumenge, 20 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

LA UNIÓ FA LA FORÇA

18/01/2006La Maria Casals Flaqué, un dia mentre feinejava per casa escoltava el programa d’en Josep Cuní "Els matins de TV3". De sobte li va semblar que el tema del qual parlaven no li era desconegut. Parà atenció i efectivament, la senyora Lídia Jiménez Capdevila denunciava un fet que havia passat a la seva família; l’any 1938, la incautació per part del règim franquista del patrimoni de la família emparant-se en els Decrets Lleis firmats per Franco el 27 d’agost del 1938 que obligaven als habitants de les zones conquistades per l’exèrcit a entregar al Banc d’Espanya o a l’ajuntament els diners de curs legal emesos pel govern de la República. El paper moneda era bescanviat per un rebut que s’encapçalava amb la frase "Fondo de papel moneda puesto en circulación por el enemigo".

I efectivament, la Maria va recordar moltes converses mantingudes amb la seva mare que es queixava per la falta d’aquells diners dipositats a l’ajuntament ja que va sumir la seva família a la misèria de tal manera que quan el seu pare va tornar de la Guerra Civil, greument malalt, van poder sobreviure gràcies a l’ajut de bona gent del poble. Tot seguit, la Maria va trucar a la televisió, que la van posar en contacte amb la Lídia Jiménez, la seva mare Montserrat Capdevila, el senyor Ramon Bertran i la Maria Carme Masià que ja feia temps que lluitaven per aconseguir el retorn dels diners incautats.

Aquests mateixos havien format una associació amb el nom d’Agrupació de Perjudicats per la Incautació Franquista (APIF). Degut a la complexitat del tema i el context on s’han hagut de moure no trobaven l’ajut necessari per tirar endavant. Però d’ençà d’aquesta moguda mediàtica (televisió, premsa, ràdio...) esperen que el petit grup prosperi i tinguin més força per aconseguir el que els pertoca i més tenint en compte que el destí d’aquests diners era dipositar-los al Banc d’Espanya que es comprometia a recollir-los i custodiar-los. Finalment i en veure tot això, la Maria era conscient de que necessitava un rebut per acreditar la seva reclamació. Sortosament, el seu marit, en Francesc Rosa havia ordenat tots els papers antics de la casa i recordava aquest paper tan imprescindible.

Actualment, l’APIF rep el suport del Síndic de Greuges Rafael Ribó, el defensor del poble a Espanya Enrique Múgica i el grup d’ERC al Congrés dels Diputats. Com a curiositat i tenint en compte les inflacions registrades en els últims anys, 1 pesseta de l’any 1936 equival a 1,50 euros actuals.

Publicat a: El Breny. Revista Mensual d’Informació Local. Edició Digital.
www.elbreny.com . Exemplar 308. Juliol 2005.

  tancar històric