Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Diumenge, 20 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

EL CLUB MUNTANYENC MONISTROLENC HA FET 50 ANYS.

30/05/2005Aquest any estem celebrant el 50è aniversari del Club Muntanyenc Monistrolenc. Jaume Serch i Torrents va impulsar l’any 1953 el seu naixement, va formar part del primer grup d’escaladors de Monistrol i va estar al davant de l’entitat durant molts anys. Amb ell hem volgut reviure els primers temps del Club Muntanyenc Monistrolenc, com es va constituir, quines activitats portaven endavant, què va portar els primers joves del nostre poble a pujar al Cavall Bernat, a la Mòmia, al Bisbe.... En Jaume Serch ha anat lligant records i dates, ha buscat al seu arxiu de ressenyes, que guarda com un tresor, ha buscat fotos, ens ha parlat amb passió i amb nostàlgia.

1.Com va arrencar el Club?

L’any 1953 hi havia una colla de joves que ens agradava sortir a la muntanya: els germans Marcel.lí i Jaume Casals, l’Agustí Giralt, el Josep Soldevila i jo mateix. En Marcel.lí, que s’estava a Barcelona, es va fer soci del Club Muntanyenc Barcelonès i jo vaig insistir que, com en d’altres pobles, podríem constituir-nos en delegació d’aquest centre excursionista i començar a treballar sense entrebancs de papers i permisos. Així va començar el Club Muntanyenc Monistrolenc.

2. Què es feia en aquells anys?

Teníem ganes de fer créixer el Club, de donar-li força al poble. L’any 1958 vam organitzar la primera Marxa de Regularitat. Vam pujar pel camí de l’Arrel i vam acabar amb un concurs d’arrossos a Sant Benet. L’any 1959 es va organitzar la primera Marxa de Regularitat Infantil de Catalunya i un any més tard ja érem més de 100 socis. També organitzàvem acampades, que encara que sembli mentida havíem de fer amb problemes perquè la legisalció del moment no deixava fer una acampada de més de tres tendes i calia omplir molta paperassa per tenir un permís especial...

3. A més, poc a poc, alguns joves de Monistrol van començar a escalar i anar als Pirineus...

Mica a mica es va anar formant un grup de muntanyencs i escaladors que anàvem sortint. L’Agustí Giralt, el Simó Rojas, el Ramon Serra , alguns companys del Centre Excursionista de la Comarca del Bages i jo mateix sortíem cada cap de setmana que podíem. Amb l’Agustí Giralt el 28 d’octubre de l’any 1956 vam ser els primers monistrolencs a pujar al Cavall Bernat. Després van venir la Filigrana, la Bola de la Partió, la Trompa de l’Elefant, el Setrill, l’Ou de Colom i moltes d’altres pedres....

4. Què recordeu més vivament d’aquella època?

Tinc molt bon record de la via Mas Brullet del Serrat del Moro, la vaig pujar amb en Jordi Camprubí, del C.E de la comarca del Bages i també guardo un record molt especial de la missa que el Pare Xavier Morell va fer dalt del Cavall Bernat l’any 1963. Va ser una ascenció molt emotiva per a mi en aquells moments.

5. Què us va portar a pujar pedres de Montserrat?

L’escalada m’ha donat alguns dels moments més especials de la meva vida. No ha estat un joc, ni tan sols un esport perquè li he trobat una dimensió més personal. Va ser una part essencial de mi mateix. Dilluns, dimarts i dimecres païa l’escalada de diumenge i divendres i dissabte preparava la del dia sobre. Fins i tot el metge que em tractava diversos problemes que de jove m’havien afectat molt greument l’estómac em recomanava que sortís a la muntanya, que per a mi era un bon remei!


Agustí-Joan Redó i Martí.

Publicat a: www.esquerra.org/monistrol/

  tancar històric