Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dissabte, 26 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Joan Salvadó recrea el paisatge i la vida de la Catalunya medieval

17/03/2005La història que narra Salvadó està situada al pla del Bages, a l’antiga parròquia de Sant Fruitós, un territori que a l’Edat Mitjana tenia una notable riquesa agrícola, amb la vinya com a emblema, però també amb molts altres cultius: cereals, olivera, fruiters, safrà... Aquest món pagès va transformar el paisatge i el va ocupar amb perseverança, de manera que encara avui és poden trobar a la zona construccions originades en el període estudiat per l’autor, des de masos i cabanes de pastor fins a ponts, trulls i molins.

Amb aquest paisatge de fons, i mitjançant una abundant consulta do*****ental, l’historiador ha bastit Història medieval d’un territori: Sant Fruitós de Bages (segles X-XV), publicat per l’Abadia de Montserrat, un relat que s’inicia amb l’establiment del monestir l’any 950 per iniciativa del noble Sal·la, de la família vescomtal de Conflent, en un indret estratègic per reconquerir noves terres als musulmans. A partir d’aquí, Salvadó desgrana l’evolució del cenobi, el progressiu establiment de nuclis de població al seu entorn, la proliferació de masos a finals del segle XIII i principis del XIV i la davallada iniciada amb la pesta negra del 1348.

Aquest món medieval del pla del Bages és com un microcosmos català. L’estira-i-arronsa entre el monestir i els pagesos és un dels arguments d’una obra que, amb afany d’exhaustivitat, vol mostrar-ho tot: l’organització i ocupació del territori, la vida social -els estaments, la cultura, el dret, la ciència, la justícia-, l’actuació del poder -drets feudals, mals usos, etc.-, l’economia -la potència del monestir, el bestiar, els oficis, la moneda- i la pietat religiosa.

La realització de la recerca va durar dos anys i mig i es va fer bàsicament a partir de milers de do*****ents escrits, tant sobre pergamí com sobre paper, de Sant Benet de Bages, conservats al monestir de Montserrat i a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Avui Edició Digital (29/12/2003)

  tancar històric  

Diputació de Barcelona