Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dilluns, 26 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Cremallera versus cotxe

17/03/2005El 1957 el cremallera de Montserrat va deixar de funcionar després d’haver-ho fet de manera ininterrompuda durant 65 anys. L’accident del 1953 i la irrupció del cotxe com el mitjà de transport de moda en van tenir la culpa. Quatre dècades després, el cotxe torna a estar en el punt de mira dels polítics per justificar la reobertura del cremallera. Evitar la congestió al recinte -l’any 2002 el 84 per cent dels visitants hi van arribar per carretera- ha estat l’excusa perfecta per aportar els prop de 57 milions d’euros que han permès reobrir aquest mitjà de transport qualificat de "símbol de Catalunya" pel president de la Generalitat, Jordi Pujol.

Tot i algunes crítiques, ahir es va fer festa grossa a la muntanya santa. La sortida es va donar a l’estació de Monistrol-Vila i en 13 minuts es va arribar a l’estació de Montserrat, on l’abat, Josep Maria Soler, va donar la benvinguda i va beneir el cremallera. Van ser 4,2 quilòmetres de recorregut salvant un desnivell de 550 metres. El traçat total del cremallera és de 5,2 quilòmetres comptant des de l’estació de Monistrol dels Ferrocarrils de la Generalitat. En aquest cas el trajecte es cobreix en 17 minuts.

En el torn de parlaments Pujol va expressar la seva "satisfacció" per la reobertura del cremallera, tot i lamentar el retard. "Ho vam intentar als anys 80 però no ens vam posar d’acord, i finalment ho hem pogut fer ara", va dir. El pare abat va ressaltar que "el somni esdevé realitat" i que amb el cremallera "hi guanya el Monestir, Monistrol i Catalunya", mentre que l’alcaldessa en funcions de Monistrol, Àngels Queraltó, va indicar que "s’ha inaugurat una de les infraestructures més esperades dels darrers anys".

Entre els convidats hi havia cinc diputats del PSC, que finalment van fer el viatge amb cremallera, i no amb cotxe com havien anunciat. "Encara que la seva capacitat és insuficient per competir amb la carretera, és una obra important per a Catalunya", va explicar el diputat socialista Manel Nadal. També hi havia Joan Sellés, el maquinista que anava en el tren accidentat l’any 1953 i en el darrer que va cobrir el trajecte el 1957.

L’espectacle de Comediants Un bitllet a Montserrat va tancar els actes d’inauguració del cremallera. Avui s’obrirà el servei al públic, tot i que els veïns de Monistrol el van poder fer servir ahir de franc.

Avui Edició Digital (12/06/2003)

  tancar històric  

Diputació de Barcelona