Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimecres, 30 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Xancó Janer. Heroi Monistrolenc.

28/02/2005Sembla que Xancó Janer era qui els manava, segons explica el prevere de la comunitat de Monistrol, Zoile Gibert, membre de la influent família dels Gibert amb casa pairal al número 2 del carrer de Sant Joan. El grup de Janer arribà amb les seves correries fins al pla de Barcelona. S’explica que a l’alçada de la barca que travessava el riu Llobregat a Sant Andreu, s’enfrontà a trets a un esquadró de cavalleria dels anomenats "blanquillos" i els féu fugir després de matar-en uns quants.

Monistrol i els seus voltants també van ser escenari de les batusses entre els voluntaris catalans i les tropes filipistes. Zoile Gibert explica el cas d’un dels membres del grup de Janer anomenat Boxeda que mantingué a ratlla els soldats a l’alçada de lesglésia de Santa Anna i no els deixà passà el pont perquè "amb cada tret en mata o feria un".

També sexplica el cas d’un tal Carles anomenat Coscoll que va ser agafat per les tropes arribades a Monistrol per acabar amb els insurrectes. Els soldats van lligar al Coscoll amb les corretges dels seus fusells, però aquest, a la nit, aconseguí de desfer-s’en i va fugir saltant per una finestra d’una casa del carrer de Sant Pere on l’havien tancat. Coscoll es trencà la cuixa però no va ser agafat.

Menys sort va tenir un altre monistrolenc del que només coneixem les dues lletres inicials "Po". Fugint dels soldats cap a l’ermita de l’Àngel per guanyar el camí d’abast i endinsar-se a la muntanya, va ser encalçat per un soldat a cavall i mort d’un tret. Exposat el seu cos a la plaça, possiblement del Bo-Bo, perquè els veïns l’identifiquessin, ningú va fer-ho, i així els soldats en pensar-se que era de fora, no van embargar els béns de la seva família.

La persecució amb les tropes anava acompanyada de la promulgació de mesures de gràcia. Xancó Janer es resistí a acceptar-les, tot i els consells del seu amic, el marquès de Castellbell. L’esmentat marquès molt relacionat amb el capità general de Barcelona li oferí d’integrar-se amb el grau de coronel a un regiment de fusellers. Jané refusà la temptadora oferta i es mantingué dins la ressistència antifelipista. La tossuderia de Janer va obligar a traslladar quatre-cents soldats des de Manresa a Monistrol, segons Zoile Gibert. Les tropes van envoltar la casa on vivia, a prop de la Canaleta, per tant suposem que en el carrer del Pont o en els primeres cases del carrer de Sant Joan per la banda de la plaça del Bo-Bo. Zoile Gibert explica que la dona de Jané s’adonà del que passava i avisà al seu marit, aquest eixí de casa a través dels terrats de les cases veïnes, saltà cap al torrent i s’enfilà cap a la Bestorre. Els soldats, alertats de la fugida li van disparar, però no van aconseguir-lo. Xancó Janer es refugià a Santa Cecília aixoplugat pel rector d’allà, anomenat Mascarella, i que segon sembla sempre anava armat. Janer va ser amagat en unes coves properes a la font i el metge de Monistrol el pujava a guarir de les ferides i les esgarrinxades que es va fer en la fugida.

Aquest va ser el darrer episodi de Xancó Janer. Amb l’ajuda del marquès de Castellbell, demà el perdó reial i marxà a viure a Esparreguera.

Autor: SALVADOR REDÓ I MARTI

Publicat: www.esquerra.org/monistrol/

  tancar històric  

Diputació de Barcelona