Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimecres, 28 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Montserrat instal·la comptadors en camins per tenir un control de pas d´excursió.

16/08/2008El mètode que permetrà exercir aquest mesurament és l´ús del que s´anomena ecocomptadors, aparells dissenyats per al recompte del pas de persones i vehicles en espais sensibles. A Montserrat se n´hi han instal·lat recentment tres de camuflats en punts estratègics exclusius de pas d´excursionistes. Aquests s´afegeixen a un quart que es va posar ja fa un any a l´àrea de lleure de can Maçana, però que en aquest cas permet tenir un control del nombre de vehicles que entren en aquest espai habilitat com a aparcament.
Jordi Calaf, biòleg del parc que ha coordinat la instal·lació dels ecocomptadors, ha concretat que a l´hora de decidir-ne la ubicació s´han prioritzat els camins que se sap que registren un major volum de persones que accedeixen a la muntanya. Concretament, s´han col·locat en passos estrets (per assegurar que tots els excursionistes que hi transiten el trapitgen) del sender de gran recorregut (GR) 4, que recull les persones que pugen a la muntanya per Marganell venint des de Manresa o Sant Vicenç; el GR-5/GR-96, per on s´ascendeix cap al massís des de Monistrol de Montserrat i pel que passen algunes de les grans marxes organitzades, com la Matagalls-Montserrat; i la confluència dels GR-5, 6 i 172, per on arriben part de la gent que accedeix pel vessant de Collbató. D´aquesta manera, cadascun dels quatre municipis que formen part del parc tindran un punt de registre, ja que el de can Maçana és al terme del Bruc.
Calaf ha posat de relleu que amb aquests ecocomptadors el Patronat de Montserrat pretén «obtenir dades per primera vegada de la freqüència de pas dels excursionistes al Parc Natural», ja que fins ara les dades de visitants de què es disposava era la suma de les persones que accedien a la zona del monestir mitjançant vehicle particular, cremallera o aeri. Per al biòleg del parc que ha coordinat aquest programa, «disposar d´una informació molt més aproximada, amb dades reals, sobre l´ús d´alguns dels camins principals ens ha de permetre fer una gestió més acurada del parc natural».
L´ecocomptador instal·lat a l´entrada de l´àrea del coll de can Maçana -on hi ha habilitada una zona d´estacionament i de lleure- ja va funcionar durant tot el 2007, la qual cosa ha permès que el patronat disposi ja de les primeres dades exhaustives d´utilització. En concret, al llarg de l´any passat hi van entrar un total de 23.340 vehicles. En base a aquesta xifra, els gestors del parc estimen que per aquesta àrea hi van passar uns 52.500 visitants, ja que es calcula una ocupació mitjana de 2,3 persones per vehicle.El mes de màxima afluència va ser el març, amb 2.316 vehicles.
Font: www.regio7.cat
 


  tancar històric  

Diputació de Barcelona