Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dilluns, 26 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

NA MELUSINA SUNYER, LA CALLERA DE COLLBATO

29/03/2008PRIMERA PART

Na Melusina Sunyer era descendent de remotes nissagues d’encantadores que oficiaven a ultrança per la rodalia de Montserrat des del principi dels temps, no només bruixeria considerada comuna sinó varietats superiors de màgia negra provinent dels mateixos reialmes infernals.

Harpies submises del Mal que, lliurement disposades pels encreuaments dels camins del massís, a peu de les assedegades mentiroses i de les fonts eixutes per les persistències del clima, endinsades en el bell mig dels ombrívols boscos o els conreus germinats del blat daurat, tenien llegendàriament per vitalícia missió prendre la raó i els designis dels éssers mundans colpint-los amb tota mena d’entrebancs obscurantistes per arrossegar-los allà on la perdició humana no té remei...

La callera de Collbató, successora d’aquestes regàlies herètiques de fetilleres immemorialment repartides entre els carrerons moriscos de Cervera i el cabal d’aigües groguenques del riu Llobregat, sobre el qual vogaven a horabaixa les ànimes dels taalots, abastava els dominis de la muntanya de Montserrat fautora de foscos pactes de sang amb el Príncep de les Tenebres. A redós d’aquest propòsit, guaitava solemne els vulnerables destins dels vilatans o forasters encaterinant-los amb ardits que vorejaven la irrealitat.

Però en contra del que es pogués imaginar ningú, davant la seva comesa la Melusina no tenia especial afició per desfermar calamarsades, plagues en les collites o cap altra maledicència que malmetés les coses o les persones per fer-se obeir. Ni tampoc menys en feia gaire ús de les mirades de reüll, furibunds encortarments hipocondríacs, conjurs ni fetilleries de terrible espant. Ans al contrari, se la coneixia arreu en la seva esma pel tracte plàcid i agradós amb el qual es deixava fins i tot enyorar amb l’estremidora senzillesa dels que res tenen a perdre perquè ja no són d’aquest món, fent servir pel cas només les energies del somriure dels llavis i la llum de les mirades per lligar voluntats.

Deien les rondalles populars de l’època cantades i escoltades en els cercaviles, referint-se a ella...

A Collbató para una bruixa
que d’hom fa migrar els esculls
sense badar massa
ni haver-ne de fer mal d’ulls


http://gemmalloret.blogspot.com/

  tancar històric  

Diputació de Barcelona