Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimecres, 28 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

L’estudi dels papirs, al monestir de Montserrat.

17/07/2006Per poder seguir el curs es necessita un bon nivell de grec clàssic. Tot i amb això, el gran nombre de partíceps ha obligat a fer-ne dues sessions.
El mot papir designa un suport d’escriptura fet a partir de tires de la planta del mateix nom, que es conrea a la regió del Nil. Els papirs més antics són de final del quart mil·lenni aC, però encara se’n troba algun de l’alta edat mitjana . Quant a la, papirologia estudia els papirs escrits, que ofereixen molta informació sobre l’antiguitat, però també els pergamins (fets de pell d’ovella, cabra o ase degudament preparada) i els ’óstraka’, fragments de ceràmica amb inscripcions.
El fons Roca-Puig, que servirà per il·lustrar el curs, fou aplegat pel sacerdot Ramon Roca i Puig durant els viatges que féu a Egipte després de la Segona Guerra Mundial. Llegat al monestir de Montserrat, el fons inclou unes mil cinc-centes peces escrites en grec, copte, llatí, àrab i hieràtic dels segles II aC al VII dC. Entre els papirs ja estudiats del fons Roca-Puig hi ha un fragment, del segle III, de ’La Ilíada’, un dels dos grans poemes grecs atribuïts a Homer.
L’altra col·lecció important del nostre país és la del Fons Palau-Ribes, dipositada a l’Arxiu Històric de la Companyia de Jesús de Catalunya (Barcelona).
Font: Vilaweb


  tancar històric  

Diputació de Barcelona