Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimarts, 29 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

70 anys de la primera escalada al Cavall Bernat

31/10/2005Aquest dijous passat, 27 d’octubre es compleixen setanta anys de la primera escalada al Cavall Bernat. Aquella gesta va convertir aquesta agulla emblemàtica de Montserrat en tot un símbol. Va ser el 27 d’octubre de 1935, quan tres escaladors barcelonins van pujar per primer cop al cim del Cavall Bernat i van trencar la seva idea de muntanya inexpugnable que la va acompanyar durant segles.

Després de diversos intents d’escalar aquesta agulla de 180 metres d’alçada, el 27 d’octubre de 1935, tres escaladors barcelonins, Josep Costa, Carles Balaguer i Josep Boix, de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, es van convertir en els primers a coronar el cim, després de quatre hores i mitja d’escalada.

La seva gesta va tenir ressò en els mitjans de comunicació de l’època, però la falta de proves que ho certifiquessin va fer que molts posin aquella gesta en entredit.


Per això, sis mesos després, el 15 de març de 1936, Josep Costa va repetir l’ascensió, però aquest cop en solitari i amb públic, i la retransmissió en directe de Ràdio Barcelona. Costa va aconseguir tornar a fer cim, en només una hora.

Museu del Cavall Bernat

Coincidint amb el setantè aniversari de la primera escalada en aquesta roca, us volem recordar que a Sant Cugat hi ha un Museu dedicat al Cavall Bernat. El museu el va impulsar en Josep Barberà, excursionista-fundador del Club Muntanyenc de Sant Cugat, gran escalador, escriptor de llibres de muntanya i persona molt dedicada a conservar el patrimoni natural i històric de Sant Cugat.

Josep Barberà, que va morir el 30 de maig del 2000, va ser durant molts anys el representant de la divisió territorial del Vallès davant la FEEC.

Barberà també va crear el Grup Cavall Bernat, format pels escaladors que han fet aquesta roca. Anualment es fa una Trobada i es nombra a nous "Cavallistes". En aquests moments hi han uns 800 membres. Per formar part d’aquest grup només s’ha d’haver escalat el Cavall Bernat.

Arran d’això i lligat amb el Grup va sortir la iniciativa de crear aquest Museu. El Museu del Cavall Bernat agrupa una recopilació d’objectes, quadres, medalles, records, etc. tots relacionats amb la roca del Cavall Bernat. Una part important és la do*****entació, llibres, articles, ressenyes, biografies d’escaladors, informació d’altres Cavalls Bernats, fotografies, fitxes, i els llibres on hi ha la referència de tots els "Cavallistes".

Una de les peces més importants és la Verge d’Alumini, que van fer el excursionistes fonent les cantimplores i d’altres utensilis i que estava al cim del Cavall Bernat.
D’altra banda, Jaume Barberà va deixar un llibre escrit amb el resum de totes les Trobades del Cavall Bernat i amb les ressenyes de tots els Cavalls Bernats que s’han trobar arreu del Països Catalans. Aquests llibre està a punt d’editar-se.

El Museu és una col·lecció particular, que es pot veure concertant la visita per telèfon (Tel. 93 6741256).

Breu història del Grup Cavall Bernat

Per qualsevol informació: montsebarberac@hotmail.com

Informació facilitada per Montserrat Barberà i el programa "Temps d’Aventura".

Publicada a: www.feec.es
  tancar històric  

Diputació de Barcelona