Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimecres, 28 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Un monjo savi de Montserrat

11/08/2005Camina amb dificultat i té problemes d’orella. És capaç, però, de recordar amb 99 anys els noms dels 7 abats que ha conegut a Montserrat, monestir on viu, de tocar el violí i analitzar amb lucidesa la situació de l’Església catòlica ara. És un home savi no solament per l’edat, sinó també per l’experiència vital que ha acumulat vivint a Alemanya, Israel, Itàlia i Colòmbia. Ara fa 75 anys que el van ordenar sacerdot, però en fa 82 que és monjo de Montserrat, fet que el converteix en un cas singular a Catalunya. «En el poble hi havia més pietat i els joves s’inclinaven més cap a una vida retirada», diu fent referència a la decisió que va prendre, quan només tenia 13 anys, d’anar a Montserrat. Hi convivia amb 160 persones entre estudiants, sacerdots i germans. «Els hiverns eren molt freds, però teníem, i tenim, molt afecte pel monestir i no ens plantejàvem abandonar-lo», hi afegeix. Figueras recorda pas a pas les obres de millora de Montserrat, començades per l’abat Deas, els anys que va haver de fugir a causa de la guerra, l’alemany «gairebé» perfecte que va aprendre a Alemanya mentre estudiava orfebreria i teologia i el temps que va fer de confessor a Roma. Un altre capítol de la seva vida és un viatge a Colòmbia a finals dels anys cinquanta. Destaca tres coses: la sordesa que va començar a patir, la dura feina que feia al costat dels colombians i el perill que significava la guerrilla.
La música ha estat una de les claus de la seva vida. No va poder ser escolà però sí que va fer de professor de violí de l’escolania durant uns anys. Diu que el seu compositor preferit és Bach, però també escolta música de Mozart i Beethoven mentre llegeix «llibres de pietat», com diu, i alguna novel·la. Figueras també segueix l’actualitat. Somriu quan comenta sobre el dia que el conclave va triar el cardenal Joseph Ratzinger com a successor de Joan Pau II. Creu que Benet XVI serà un bon papa, però defensa que «com Joan Pau II no n’hi haurà cap més pel seu bon tracte i voluntat». Recorda amb alegria el dia que li va fer un petó a la mà quan va visitar Montserrat l’any 82. «Sóc l’únic que es va atrevir a fer-ho», aclareix. Espera complir l’any que ve els cent anys a Montserrat, gaudint de bona salut i envoltat de la família i dels germans i pares benedictins.

Lluny d’una vida retirada

El pare Agustí Figueras va néixer l’any 1906 a Barcelona. Diu que des de petit ja se sentia atret per Montserrat, on anava a festes religiosos i populars. Amb 16 anys va incorporar-se al noviciat després d’estudiar uns anys al mateix monestir. L’any 1923 es va fer monjo. Amb 99 anys coneix sis idiomes, ha viscut a quatre països i ha conviscut amb religiosos, camperols pobres a Colòmbia i estudiants. Va aprendre a tocar el violí quan encara vivia a Barcelona amb els pares i va aprofitar els seus coneixements per ser professor de l’escolania. Està molt lligat a la seva família, que el va acompanyar al juliol en la celebració dels 75 anys com a capellà.

Publicat a Diari El Punt. Edició Digital.

  tancar històric  

Diputació de Barcelona