Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimarts, 29 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Joaquim Mir entra al Museu de Montserrat amb honors

06/02/2005La trajectòria de Mir ve marcada per diferents etapes. En els seus inicis, entre 1893 i 1899, les pintures estan caracteritzades pels forts contrastos de llum i pels tons grogosos i ataronjats. Es tracta d’un pintura acadèmica, convencional, que donarà pas a la seva època a Mallorca, entre els anys 1900 i 1904, on Mir descobreix els atractius de l’illa i ho reflecteix amb uns quadres plens de decorativisme. "És un moment en què Mir s’allunya dels seus inicis per arribar a una pintura molt avançada i agosarada, per la dissolució de la forma i per l’esclat del color", apunta Miralles.

Posteriorment, Mir deixa Mallorca per instal·lar-se primer al Camp de Tarragona (1905), després a la comarca del Vallès (1915) i posteriorment a Vilanova i la Geltrú (1921), i durant aquestes anys a la seva pintura, en evolució constant, "les referències a la realitat s’accentuen cada vegada més", assenyala Miralles.

L’aportació fonamental de Mir a la pintura moderna radica en la seva capacitat de dotar d’un enorme decorativisme els seus paisatges. Tota l’obra de Mir està cir*****scrita a l’àmbit català, i els motius escollits són molt concrets: a vegades són tan coneguts com la cala Sant Vicenç de Mallorca, o tan inaccessibles per al públic com el mateix jardí de casa seva.

Entre les temàtiques de Mir, Montserrat hi és ben present, per la vinculació que va tenir amb els monjos del monestir. Miralles n’ha remarcat "la visió orginal i atípica que dóna de Montserrat, pels colors que utilitza i per les vistes de la muntanya". Un punt de vista en què també ha incidit el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler: "Ha estat un dels pintors que ha deixat imatges més singulars de la muntanya". Montserrat va ser un referent per a Mir, "a nivell artístic, humà i espiritual".

El director del Museu de Montserrat, el pare Josep de Calassanç Laplana, s’ha mostrat satisfet perquè "Estrenem amb un pintor nostre una sala que ha de ser un nou element de fruïció artística".

Joaquim Mir (1873-1940)
Museu de Montserrat
Monestir de Montserrat
Fins al 3/04

Publicat a Diari AVUI Edició Digital (05/02/2005)  tancar històric  

Diputació de Barcelona