Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dijous, 29 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

A la caça dels autors perduts

20/05/2005Jaume Creus i Joan Vallès han engegat Edicions La Guineu amb títols de Jules Verne, Aleksandr S. Puixkin i el Nobel txec Jaroslav Seifert.

L’objectiu dels dos poetes és, segons Vallès, "omplir buits que sembla que les grans editorials no volen omplir". Els primers buits que omplen arriben signats per tres autors de pes: L’etern Adam, de Jules Verne, acompanyat d’unes fitxes pedagògiques per als alumnes d’ESO; quatre poemes llargs d’Aleksandr S. Puixkin -El presoner del Caucas, La font de Bakhtxi-sarai, Els zíngars Poltava i El genet de bronze- i una antologia poètica del premi Nobel de literatura del 1984, el txec Jaroslav Seifert, titulada Els galls, els morts i l’amor de les dones, amb un pròleg de Monika Zgustova. Els tres volums han estat traduïts per Jaume Creus.

Tot va començar en un sopar a Praga en què Creus i Vallès van trobar a faltar que es publiqués en català el txec Seifert, ja que per ara només hi havia Rodolava, rodolava, a Cruïlla. La constatació que faltaven molts textos clàssics centreeuropeus els va animar a crear aquest nou segell que vol "recuperar l’esperit dels anys seixanta, setanta i primers vuitanta, en què rere les editorials hi havia una ideologia", explica Vallès.

Jaume Creus referma aquesta idea: "No volem caure en el parany del dirigisme cultural amagat dins l’aixopluc d’aquest liberalisme tan desfermat. Com que a la indústria cultural no li interessen aquests textos, ens els quedem nosaltres".

En la presentació d’Edicions La Guineu ja hi ha tota una declaració de principis: "L’editorial aposta per mantenir-se al servei de la creativitat, de la comunicació i de la lliure expressió dins d’un món cada cop més globalitzat i sense fronteres".

Els llibres de l’editorial es troben a les llibreries distribuïts per Arc de Barà, encara que els editors volen potenciar també la seva venda per Internet a través de la web www.edicionslaguineu.com.

A banda de pal·liar el desconeixement de les literatures de l’est, La Guineu ha iniciat una línia de poesia actual amb un poemari del mateix Vallès, Absència, i un altre de poesia popular que consisteix en un aplec de corrandes recollides a Montserrat entre els anys 1870 i 1874 per Pau Bertran i Bros.

Publicat a AVUI Edició Digital

Web d’ Edicions La Guineu: www.edicionslaguineu.com


  tancar històric  

Diputació de Barcelona