Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dijous, 29 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Biblioteca de Montserrat

17/03/2005La biblioteca actual

La biblioteca actual té el seu inici a finals del segle XIX i, de manera particular, va créixer durant l’abadiat del P. Antoni M. Marcet (1913-1946). En pocs anys el fons de la biblioteca va passar de quinze mil volums a la xifra aproximada de cent cinquanta mil.

La guerra civil espanyola, primer, i, després, la segona guerra mundial van interrompre o si més no van dificultar les adquisicions. Posteriorment, en els últims decennis, ha estat possible duplicar els seus fons.

Els fons

Destaquen les seccions de filosofia, teologia, ciències bíbliques, patrologia, litúrgia, música, història de l’art. Així mateix els seus apartats d’història general universal, en particular medieval i d’Europa, d’història de Catalunya i països de la Corona d’Aragó, amb un fons d’històries locals i de la guerra civil d’ Espanya.

Monografies: 330.000
Publicacions periòdiques: 6.000
Manuscrits: 1.500
Incunables: 400
Segle XVI: 3.700
Gravats: 18.000
Mapes antics: 500

Procés de digitalització del catàleg històric

La història dels catàlegs de la Biblioteca de Montserrat va començar amb la confecció d’uns cedularis manuscrits. Fins a 1943, els lectors disposaven únicament d’un catàleg d’autors. Aquest any va començar la creació del catàlegs manuals d’autors i matèries, en fitxes mecanografiades. Aquestes fitxes constitueixen el punt de partida de l’actual procés d’informatització del catàleg de la Biblioteca de Montserrat, iniciat l’octubre de 1998 com a fruit d’un Conveni entre la Fundació Telefónica i la Fundació Abadia de Montserrat 2025. L’empresa Ifigenia Plus ha coordinat aquest procés, que ha estat realitzat per Verba Logica, grup d’investigació i anàlisi automàtica de do*****ents del departament de lògica de la UCM.

Donat el volum dels fitxers a informatitzar, es va optar per la conversió automatitzada dels catàlegs. El procés de treball ha estat el següent:

- Captació i lectura automàtica dels registres.

- Anàlisi i traducció de la informació captada a notació uniforme.

- Transformació al format d’arribada (MARC21), per a ser integrada en el sistema de gestió de la biblioteca.

Amb aquest procés s’ha realitzat la conversió a format electrònic de dos-cents cinquanta mil registres del catàleg de la biblioteca de l’Abadia de Montserrat corresponents al fons de monografies, manuscrits, incunables, catàlegs de segle XVI, cartografia, gravats i publicacions periòdiques.

Cal afegir a aquestes dades, els setanta-cinc mil registres catalogats informàticament des de 1990 en la mateixa biblioteca de l’Abadia.

És convenient assenyalar que aquest catàleg està en període de revisió permanent, perquè les fitxes que s’hi ofereixen en ell es basen en un catàleg històric. Amb tot, hem preferit oferir aquesta informació essencial, suficient per poder saber si la biblioteca conté una obra buscada. Les referències a matèries es troben, per a les obres més antigues, en llatí i, per a les més recents, en català.

· Entitats que han fet possible la realització d’aquest projecte :

També hem d’agrair la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca, del Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) i de Hewlett-Packard, que amb el seu suport han fet possible el desenvolupament d’aquest projecte

Missió i funcions

La Biblioteca de Montserrat té com a missió donar suport a la lectura i a la investigació pròpies d’un monestir benedictí. És un instrument indispensable per a recolzar els centres d’estudi de l’Abadia i l’activitat cultural de Montserrat.

Així mateix la biblioteca és oberta als investigadors i a lectors interessats en els temes propis que conté.

Web: www.bibliotecademontserrat.net

  tancar històric  

Diputació de Barcelona