Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dilluns, 26 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Lliçó d’avui: el tren

08/11/2005Anar amb tren és una de les maneres més eficients, segures, ràpides, divertides i saludables de viatjar. Muntar i mantenir una xarxa ferroviària representa un esforç humà, econòmic i tecnològic considerable, que se sufraga entre tots i mereix un respecte. Aquesta és la doble lliçó que 15.000 escolars aprendran aquest curs gràcies al complet programa El tren de l’ensenyament, que posen en marxa Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i el departament d’Educació.

Fins ara ja hi havia entre 10.000 i 12.000 alumnes de 210 escoles que cada curs entraven en contacte amb el ferrocarril en la seva versió decimonònica mitjançant una excursió amb un tren de vapor entre Martorell i Monistrol de Montserrat. El que ara s’ofereix als 3.000 centres escolars del país és tota una altra cosa: la possibilitat d’introduir nens i nenes de tots els nivells, des de l’educació infantil fins al batxillerat i la formació professional (més endavant els universitaris), en el que segons tots els experts està cridat a ser el transport del segle XXI. Per fer-ho disposaran de materials pedagògics per treballar a l’aula, adaptats a cada edat, que completaran amb sortides amb tren i visites guiades a instal·lacions de FGC. Una ocasió perfecta per posar en pràctica la màxima que "l’experiència educativa va més enllà de l’escola", com va apuntar la consellera Marta Cid.

A través de quaderns, audiovisuals i jocs els escolars que s’inscriguin al programa podran aprendre coses com ara que un tren convencional consumeix entre sis i nou vegades menys energia que un turisme per transportar el mateix nombre de persones, que anant amb cotxe es tenen trenta vegades més possibilitats de patir un accident i a més es contamina 25 vegades més, i que un sol tren pot transportar l’equivalent a 20 camions de gran tonatge.

Segons les edats i els nivells educatius, els escolars seguiran diferents itineraris que els ajudaran a entendre què vol dir "mobilitat sostenible", com funciona la xarxa de transport, per què s’ha de pagar el bitllet i respectar els altres usuaris. Els més grans accediran a més a l’apassionant món de la tecnologia ferroviària: visitaran el centre operatiu de FGC a Rubí, el centre de control de Sarrià, el cremallera de Montserrat i el funicular de Vallvidrera; sabran com es desmunten i reparen les unitats i com s’organitza la circulació dels combois mitjançant senyals i enclavaments. Aquesta part, adreçada a alumnes de secundària i batxillerat, estarà disponible la primavera del 2006. Un últim mòdul gira al voltant de la natura i es fa durant una excursió amb cremallera a Núria.

"No és una campanya de màrqueting puntual", va remarcar Joan Torres, el president de la companyia, al presentar ahir el programa a responsables d’escoles i centres de recursos pedagògics. El conseller Joaquim Nadal va fer èmfasi en la funció de vacuna contra l’incivisme: "Si volem que es respectin els nostres trens fem-los estimar, expliquem com es paguen i com es cuiden".

Publicat: AVUI Edició Digital

  tancar històric  

Diputació de Barcelona