Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimecres, 28 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Ells també hi són

04/05/2005 L’objectiu principal de la Fundació, igual que el d’altres institucions semblants, és l’exercici de la tutela de les persones disminuïdes psíquiques, en totes les formes previstes per la llei. Per dur a terme aquesta tutela, se segueixen uns principis fonamentals, que són els següents: tenir cura de la persona tutelada, respectar les voluntats paternes i exercir la tutela com a responsabilitat única i total.

Enguany la nostra Fundació celebra els 18 anys d’existència.

Segurament els lectors es preguntaran quin sentit té celebrar precisament el número 18, quan el més normal és celebrar un nombre rodó d’anys: 10, 25, 50 o 100. Si Déu vol també els celebrarem, aquests aniversaris, a mesura que vagin arribant, però els 18 anys ens van semblar una bona ocasió, perquè el número 18 ens és molt familiar i és especialment significatiu per a nosaltres. La raó és senzilla: la nostra Fundació acull els tutelats a partir de la majoria d’edat legal, i aquesta majoria d’edat està fixada en els 18 anys. Per tant, és com si la Fundació Catalana Tutelar Aspanias també hagués arribat a la seva majoria d’edat. I per això ho hem celebrat públicament. Crec que aquesta avinentesa podria servir per recordar algunes coses bàsiques i importants. És bo, de tant en tant, aturar el tràfec quotidià i repetir aquelles tres o quatre coses fonamentals que donen sentit a la nostra existència i que ens ajuden a viure amb esperança i amb joia.

La primera cosa que volem dir, i que en realitat diuen els nostres tutelats, és que hi són. Ells són aquí, enmig nostre, com a membres de la nostra societat, i miren de fer els possibles per viure-hi plenament integrats. Quan ells ens diuen, cadascú a la seva manera, "nosaltres també hi som", de fet ens estan dient que la realitat que vivim és molt més rica, més complexa, més difícil i a voltes també més dolorosa, però també més apassionant, del que ens pot semblar a primer cop d’ull. I aquesta seva presència dóna un relleu especial a la nostra vida. La seva qualitat humana, així com la de tots els qui treballen per a ells, ens dignifica a tots.

Una altra cosa a dir és que cal treballar a fons i amb convicció per tal d’oferir als tutelats l’atenció més àmplia i segura, no només des del punt de vista legal sinó des d’una visió global de la persona humana, que integri també els aspectes afectius, psicològics i espirituals. Tots sabem que les institucions públiques no poden assegurar, al cent per cent, aquesta atenció; de fet molt sovint són aquestes institucions les qui ens confien la tutela. Cal sensibilitzar, doncs, la societat civil per tal que sigui conscient de l’existència d’aquests col·lectius, i que a través de la iniciativa privada i sobretot del voluntariat es comprometi a millorar la qualitat humana de l’atenció que reben. La feina de la Fundació s’adreça a unes persones concretes, valorades i estimades a partir de la seva dignitat humana, siguin com siguin i vinguin d’on vinguin. I això és possible gràcies a la dedicació de professionals i de voluntaris que donen el millor de si mateixos per tal que l’exercici de la tutela, tant en l’aspecte personal com en el patrimonial, es dugui a terme amb la millor qualitat possible.

És evident, després de tot això que he exposat, que el compromís de la Fundació no s’acaba només assegurant la tutela dels seus membres, sinó que té un abast més ampli, i gosaria dir que més ambiciós. Volem oferir un caliu humà, un seguiment personalitzat, un acolliment amb un rostre i que no es quedi sols en la institució. Per això la tercera cosa a dir, i que afirmen cada dia de moltes maneres els nostres tutelats, és que la tasca dels voluntaris és molt important.

Qui no ha rebut mai una mostra d’agraïment d’una persona discapacitada no sap ben bé què és la bondat humana, no sap fins on arriba la capacitat d’una persona per dir gràcies, per mostrar-se agraïda desinteressadament. Val la pena treballar amb persones així.

Però cal dir que, per atendre bé cadascun dels nostres tutelats, ens calen més voluntaris. Fóra el millor regal pels nostres 18 anys.
Encara un darrer punt. Algú es pot preguntar: per què signa aquest article l’abat de Montserrat? És que el monestir de Montserrat ha estat implicat des del començament en la Fundació Catalana Tutelar Aspanias. En la mesura que el projecte de la Fundació havia sorgit de persones i d’ambients profundament imbuïts de l’humanisme cristià, es va demanar al monestir que fos com una mena de referent i de garant d’aquesta inspiració i alhora que hi aportés una amplitud d’horitzons i una obertura respectuosa a totes les maneres de pensar. Es tracta d’una responsabilitat molt gran per als monjos, i alhora és un repte que vam assumir amb il·lusió i amb confiança. Mirarem de ser-hi fidels ara i en el futur per continuar oferint qualitat de vida per demà.

Voldria acabar amb una referència explícita als nostres tutelats.

M’agradaria poder-los adreçar una paraula intel·ligible per dir-los que ells són el centre de la Fundació, que ells són el més important i que ens fa feliços treballar per ells i amb ells. Però també goso dir al lector una paraula en nom seu. Darrere de cada persona hi ha una història ben complexa, teixida de joia i de dolor, d’esperança i de descoratjament, de llum i de foscor, d’interrogants sense resposta i d’anhels compartits, de dignitat i de drets a respectar. Però més enllà de tot això hi ha un clam per la vida i per l’amor solidari. I tant l’una com l’altre creiem, humilment, que triomfaran.

Josep M. Soler. Abat de Montserrat i patró en cap de la Fundació Catalana Tutelar Aspanias

Publicat a Avui Edició Digital

  tancar històric  

Diputació de Barcelona