Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dimecres, 23 de Setembre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

ELS ASSASSINATS

17/08/2005El principal dirigent de la crema de la Parroquial, el ferroviari Pasqual Hernàndez Estolt, fou precisament qui s’atreví a enfrontar-se amb els elements més exaltats del Comitè revolucionari: aquells que volien executar els gelidencs de la llista negra i que col·laboraren amb els milicians de la F.A.I. vinguts de Molins de Rei; l’Hernàndez protegí les monges franciscanes, intentà alertar algun dels "condemnats" i, després d’un enfrontament a trets amb els exaltats, hagué de fugir del poble. Poc després vindrien els assassinats.

Amb el poder fàctic en mans dels "incontrolats", la persecució dels eclesiàstics fou implacable. Un "Martirilogi" publicat l’any 1943 ens dóna informacions precises, contrastades amb altres fonts.

A finals de juliol de 1936 es registren dues morts. La del rector de Gelida, mossèn Martí Mariner i Mogas, que havent fugit del poble fou detingut a Cervelló, traslladat a Molins de Rei i assassinat a l’Ordal. I el monjo benedictí Bernat Vendrell i Olivella, gelidenc fugitiu del monestir de Montserrat i assassinat al terme municipal de Gelida.

Un mes després, coincidint amb la matança del dia 21 d’agost, foren morts el capellà de les Monges, Jaume Via i Torres, i el seminarista Enric Estruch i Bernís.

Andreu Guiu i Puyol

Extret de l’ Article publicat a la revista "Festa Major 1991"
CLERICALS I ANTICLERICALS A LA GELIDA DELS ANYS TRENTA

Publicat a: http://www.xtec.es/~aguiu1/gelida/historia/anticlerical.htm


  tancar històric  

Diputació de Barcelona