Ajuntament de Monistrol de Montserrat

Dilluns, 26 d'Octubre de 2020
Dades meteorològiques     
Màxima -ºC   Mínima -ºC   Informació meteorològica
Cercador Accessibilitat Mapa web Adreces Contacte
Vista general


Oficines Municipals

Horari d'atenció al públic:
De dilluns a divendres de 9h a 15h
Els dijous de 16,30h a 19,30h
Del 15 de juny al 15 de setembre:
de dilluns a divendres de 8h a 14h (Horari d'estiu).

Pl. de la Font Gran, 2
08691 Monistrol de Montserrat

T. 93 835 00 11
F. 93 828 41 63
NOTíCIES  

Una visita llampec a Catalunya, sota un diluvi i en clau espanyola

04/04/2005El màxim responsable de l’organització de la visita papal a Catalunya, monsenyor Joan E. Jarque -encarregat d’organitzar-la pel llavors arquebisbe de Barcelona, el cardenal Narcís Jubany-, reconeix que en té "un record no gens agradable".

"No va ser una visita ben concebuda, ja que es va fer a l’espanyola en el pitjor sentit unitari, perquè el Papa havia de passar per tot Espanya. I a més, a Catalunya va coincidir amb un dia d’autèntic temporal", afirma monsenyor Jarque.

I és que l’estada del pontífex al Principat, prevista primer per a un mínim de dos dies, es va acabar reduint a una sola i maratoniana jornada per decisió de la Conferència Episcopal Espanyola a la qual "els bisbes catalans no es van oposar amb prou coratge a Madrid o Roma, perquè tingués més entitat", segons Jarque.
La visita, doncs, va ser una etapa més -de menys de dotze hores- del primer viatge papal a l’Estat, que es va retardar per no coincidir amb la campanya electoral del 28 d’octubre, la que va dur el PSOE al govern espanyol.

I molt accidentada, ja que les intenses pluges caigudes van provocar una esllavissada de terres a Montserrat que va causar la mort de dues joves integrants del nombrós pelegrinatge que pujava a la muntanya de matinada, i 3.000 persones més van haver de ser ateses pels efectius de la Creu Roja, algunes amb símptomes de congelació.

El Papa havia d’arribar a Montserrat a les nou del matí i no ho va fer fins a les onze. Procedia de Saragossa i l’helicòpter que el duia no va poder aterrar a Monistrol -com es preveia- ni a les localitats veïnes, per l’adversitat meteorològica, sinó a l’aeroport del Prat. El retard i el mal temps van obligar a suspendre la missa al santuari, encara que el Sant Pare va voler llegir l’homilia als més de 20.000 fidels congregats sota el temporal de pluja i fred.

L’antic abat de Montserrat, Cassià M. Just, en reté un regust amargant: "Va ser una visita memorable, però totes les cir*****stàncies anaven en contra. Va ser una llàstima perquè s’havia preparat amb molta il·lusió" , recorda. "Retinc la impressió d’una visita frustrada aquí, que ja abans havia estat retallada a Madrid", afirma l’abat.

"El Papa va arribar fatigat i marejat i no hi vaig quasi ni poder parlar. Va demostrar, però, la seva voluntat de ferro, perquè volia celebrar l’eucaristia a fora, tant sí com no", recorda Cassià M. Just, "impressionat per la forta espiritualitat que Joan Pau II va mostrar davant la Mare de Déu, amb una pregària tan fonda".


Després de Montserrat, el punt més emblemàtic de la visita a Catalunya, la comitiva papal es va desplaçar en cotxes fins a Barcelona. En les diverses poblacions que va travessar -Esparreguera, Abrera, Martorell...-, va ser rebuda per nombroses persones al carrer, moltes de les quals brandaven banderes catalanes, com a tots els actes públics que va presidir el pontífex. Responien així a la crida eclesial i ciutadana per catalanitzar un viatge "planejat des de Madrid, en què pràcticament totes les homilies i al·locucions s’havien preparat des de Madrid i Roma, encara que a totes hi hagués trossos en català", afirma monsenyor Jarque.

Potser això explica que en la salutació a la Sagrada Família el Papa utilitzés un poc afortunat "barceloneses, españoles todos", tan semblant a l’habitual de Franco quan visitava Barcelona.

Després, el Papa va visitar la catedral, va dinar al Palau Episcopal, i a la tarda es va reunir amb representants del món del treball a Montjuïc. L’últim acte i més massiu va ser la missa celebrada al Camp Nou. Es calcula que entre 400.000 i 600.000 catalans van assistir a algun dels actes presidits pel pontífex.

Publicat: Avui Digital


  tancar històric  

Diputació de Barcelona