Museu de Montserrat

Montserrat va perdre gairebé tot el seu patrimoni el 1811, durant la Guerra Napoleònica, però des de la restauració (1844), el monestir ha aconseguit aplegar un conjunt valuós d’objectes artístics molt diversos, la major part dels quals s’exposa al Museu de Montserrat. L’entrada es troba a mà dreta, just abans d’arribar a la plaça gran del Monestir. La col·lecció de pintura i d’escultura modernes està ubicada sota la plaça, en un espai projectat per Josep Puig i Cadafalch el 1929, i sostingut per una singular estructura de ferro; les col·leccions d’arqueologia, d’orfebreria i de pintura antiga es troben a continuació, en l’espai obert entre els fonaments de la torre del Monestir.

  • Arqueologia de l’Orient bíblic. Objectes representatius de les cultures de Mesopotàmia, Egipte, Xipre i Terra Santa aplegats durant les primeres dècades d’aquest segle pel P. Ubach i els seus deixebles, monjos de Montserrat i estudiosos de la Bíblia. 
  • Orfebreria. Conjunt d’objectes litúrgics dels segles XV al XX —calzes, canadelles, pectorals, corones, etc.—, que constitueixen una bona mostra de l’evolució dels estils i de les tècniques artístiques en el camp de l’orfebreria.
  • Pintura antiga. Col·lecció de pintures dels segles XIII al XVIII, en gran part adquirides a Itàlia per l’Abat Antoni Maria Marcet, entre 1914 i 1920, i d’altres objectes procedents de diverses donacions. Berruguete, Morales, el Greco, Caravaggio, Luca Giordano i Tiepolo enriqueixen amb llurs treballs el fons del museu.
  • Pintura i escultura modernes. Obres de la col·lecció Josep Sala i Ardiz, molt representativa de la pintura i l’escultura catalanes de mitjan segle XIX a mitjan segle XX, amb noms com Rusiñol, Casas, Nonell, Mir, Picasso i Dalí. La col·lecció Xavier Busquets aporta una representació de la pintura impressionista francesa, amb obres de Monet, Sisley, Degas, Pissarro, Rouault i Poliakoff. La secció es completa amb obres de Singer Sargent, Sorolla, Zuloaga, Julio Romero de Torres, etc. 
  • Nigra sum. Iconografia de la Mare de Déu de Montserrat. Exposició de pintures, escultures, dibuixos, gravats i medalles, entre altres objectes, que mostra com canvia la representació de la Mare de Déu de Montserrat al llarg dels segles, d’acord amb el gust artístic de cada època.
Darrera actualització: 26.06.2020 | 12:17
Darrera actualització: 26.06.2020 | 12:17