La Font Gran

Rep el nom de la deu que subministra d’aigua tot el poble. La Font Gran s’anomenava fins el segle XVI Font de la Resclosella.

Tradicionalment ha subministrat aigua de boca i aigua de rec per a les hortes anomenades Hivernal i Maians. La Font Gran és la principal surgència del sistema aqüífer del massís de Montserrat. Monistrol concentra la major part de fonts del massís perquè la fondalada del torrent de les Guilleumes talla les capes fèrtils en aigua que es desplacen de ponent a nord. Aquest torrent també és conegut com a torrent de la Font Gran o de la Canaleta.

A banda de la Font Gran, cal considerar una bona quantitat de fonts menors com la font de la Valentina, de la Capella, de la Graella o dels Paraires, entre d’altres, a més de diverses surgències intermitents com la Mentidera o Coll Cabiró.

La Plaça de la Font Gran va aixoplugar els establiments de l’antic i poderós gremi de paraires, que utilitzaven l’aigua de la font per al rentat, perxat i tintat de la llana. Està bastida sobre el curs del torrent i és centre de vida social i administrativa.

La Font Gran - 08691 Monistrol de Montserrat - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 16.11.2021 | 17:07