Monestir de Montserrat
El monestir benedictí de Montserrat, fundat al s. XI, està situat a 10 km per carretera des del nucli de Monistrol. En el santuari es venera Santa Maria de Montserrat, patrona de Catalunya. La comunitat, actualment formada per uns 80 monjos benedictins, està al servei del santuari des de fa quasi mil anys.
A Montserrat també hi viu l’Escolania, un dels cors de nens cantors més antics d’Europa, el qual es pot escoltar cada dia a la Basílica.
El visitant pot conèixer de més a prop les activitats realitzades pels monjos i la seva particular forma de vida a l’Espai Audiovisual “Montserrat portes endins”. També pot adreçar-se al Museu de Montserrat, que disposa de 5 col·leccions permanents.
La Muntanya de Montserrat és un massís de conglomerat calcari producte de processos geològics que en el decurs de milions d’anys han donat lloc a un dels paisatges més coneguts d’Europa.
Montserrat fou declarat Parc Natural l’any 1987.
Tanmateix, el vent i la pluja al llarg del temps han modelat les agulles o monòlits fins a donar-hi formes molt diverses. La imaginació popular ha associat aquests contorns a figures humanes o d’animals, els ha donat nom i ha inventat llegendes que expliquen el seu origen fantàstic.
La vegetació que predomina a Montserrat és l’alzinar amb marfull, típicament mediterrani. No obstant això, les diferències climàtiques que es donen al massís fan que hi trobem també espècies pròpies d’indrets molt secs al costat d’altres d’ambients humits i frescals. Hi ha rouredes, teixedes, pinedes i algunes espècies que viuen a les superfícies de les roques, com l’orella d’ós o la corona de reina.
La fauna també és molt variada, com escau en el context mediterrani. Les espècies que es fan més visibles són el tudó, el tord, el falcó, l’esquirol, la cabra salvatge, el porc senglar i la salamandra, entre d’altres.
Oficina del Parc Natural
- Telèfon: 938 284 007
- Patronat: http://muntanyamontserrat.gencat.cat/
- Parc Natural: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/visiteu-nos/els_parcs_de_catalunya/montserrat/
Oficina d’Informació de Montserrat
- Horari:
- De dilluns a divendres: de 9.00 a 19.30 h.
- Caps de setmana i festius: de 9.00 a 19.55 h
- Informació:
- Telèfon: 938 777 777
- a/e: informacio@larsa-montserrat.com
La comunitat actual està formada per uns vuitanta monjos. Com a tots els monestirs benedictins, els monjos de Montserrat dediquen la seva vida a la pregària, l’acolliment i el treball, seguint el lema de sant Benet.
La imatge de la Mare de Déu de Montserrat, anomenada popularment la Moreneta pel color fosc de la seva pell, és una talla romànica policromada del segle XII d’una gran bellesa. L’any 1881, la Mare de Déu de Montserrat fou proclamada Patrona de Catalunya pel papa Lleó XIII.
Des del 1947 està entronitzada en un retaule d’argent, sufragat per subscripció popular, a la part superior de l’absis de la basílica.
Horari de l'Escolania
- De dilluns a divendres: 13.00 h Salve i Virolai
- De dilluns a dijous: 18.45 h Vespres, Salve Montserratina i Motet polifònic.
- Dissabtes: L’Escolania no canta.
- Dimenges i festius religiosos:
- 12.00 h Salve i Virolai
- 18.45 h Vespres, Salve Montserratina i Motet polifònic.
Informació Escolania
- Telèfon: 93 877 77 67
- Web: www.escolania.cat
- Web: www.abadiamontserrat.net
Al segle XI l’abat Oliba fundà un petit monestir al costat de l’ermita de Santa Maria, que lentament s’anà consolidant i es convertí en abadia al principi del segle XV.
Entre els anys 1493 i 1835, època de profundes reformes, de creixement i esplendor, Montserrat formà part de la Congregació de Valladolid. La Guerra del Francès (1808-1811) i la desamortització de 1835 portaren la destrucció i l’abandonament, però aviat (1844) s’inicià la restauració, només paralitzada per la Guerra Civil espanyola (1936-1939), que convertí Montserrat en el monestir-santuari que és avui.
Una bona manera de començar un dia d’art i cultura a Montserrat és visitant l’Espai Audiovisual “Montserrat Portes Endins”.
El recorregut va des de portes endins del monestir —en què es mostra la vida diària dels monjos— fins a l’activitat cara enfora, basada en la difusió cultural i l’acolliment dels hostes al santuari.
Per seguir descobrint el patrimoni cultural del monestir, la visita continua al Museu de Montserrat.
Es tracta d’un museu amb una de les col·leccions més importants del país. Amb obres d’èpoques i cultures molt diverses, i una excel·lent representació d’artistes de renom internacional: Berruguete, el Greco, Caravaggio, Fortuny, Rusiñol, Casas, Picasso, Nonell, Mir, Dalí, Monet, Sisley, Degas, Pissarro, Chagall, Braque, Le Corbusier, Tàpies, etc.
Museu de Montserrat. Arqueologia de l’Orient bíblic, orfebreria religiosa, iconografia de la Mare de Déu de Montserrat, i pintures d’artistes de renom com Caravaggio, Berruguete, el Greco, Monet, Rusiñol, Casas, Picasso, Dalí...
- Més informació del Museu de Montserrat.
- Veure visita virtual per les Col·leccions del Museu.
Tant si veniu a Montserrat amb la família, com si veniu amb els amics, la millor manera de passejar pel santuari és partir del que us ofereix el Museu a l’Aire Lliure. Inclou l’audioguia, amb explicacions en diversos idiomes, un mapa i un llibret amb informació sobre els aspectes més importants de la història del monestir i la muntanya.
Museu a l’Aire Lliure. Quatre itineraris que, amb el suport d’un mapa, un llibret i una audioguia, us permetran recórrer més d’un centenar d’elements naturals, històrics i culturals del santuari i el seu entorn.
Tingueu en compte els horaris de la basílica i el cambril de la Mare de Déu a l’hora de planificar la vostra visita.
Podeu combinar aquesta visita amb les activitats pròpies del santuari, que es duen a terme a la basílica:
- A les 11 h: missa conventual
- A les 13 h: de dilluns a divendres: salve i Virolai cantats per l’Escolania; els diumenges i festius és a les 12 h. Dissabtes no hi ha Escolania.
- A les 18:45 h: Vespres i cant de l’Escolania.
Montserrat el formen, a més dels monjos, els escolans i els treballadors, els pelegrins que vénen a venerar la imatge de la Mare de Déu i a gaudir d’aquest paratge.
Per tal d’atendre les necessitats més immediates dels milers de visitants que pugen cada any, Montserrat disposa, al mateix recinte del santuari, de diversos serveis d’allotjament. L’oferta en aquest àmbit preveu dues alternatives: l’hotel i les cel·les (apartaments).
Per gaudir d’una estada més completa s’ofereixen també paquets d’allotjament, que combinen l’estada amb visites comentades al parc natural, el santuari i el museu. També podeu gaudir d’una sèrie d’ofertes de cap de setmana per a famílies i per a persones jubilades que podeu combinar amb algunes de les propostes de visita que us suggerim.